olifant
Door: Connie
Blijf op de hoogte en volg Connie
17 September 2007 | Indonesië, Singaraja
Na het eten komen enkele van de vrouwen langs om te kletsen met hun kindjes. We hebben het over de volgende grote ceremonie bij de zee, wat we zullen dragen, wat te offeren, op de boot gaan. Gister had ik mijn eerste ceremonie bij volle maan. Ik was uitgenodigd door Dadi die nu toevallig in het dorp was om te herstellen van een epileptische aanval, maar normaal gesproken op een kostschool in Jimbaran verblijft. In sarong met corset, witte blouse, en oranje band lopen we in het donker hand in hand naar de clantempel. We dringen ons naar voeren door een massa van kleurrijke mensen en offerschalen met fruit zodat we kunnen bidden bij de familie tempel. Op de achtergrond klinkt onaflatend het geluid van een gambelanorkest. We bidden en offeren bloemetjes (die je vervolgens achter je oor steekt). Het geheel doet mij nog al chaotich aan en ineens is de pandetta bij ons. Ik word gezegend met water en krijgt een beetje rijst die ik op mijn slapen, achter mijn oren, in het kulleke in van mijn nek, en in mijn haar plak. Wanneer we de tempel verlaten staan er tot mijn verbazing verschillende kraampjes met snacks, lekkere fruitdrankjes, en speelgoed. Groepjes mannen doen verschillende dobbelspelletjes. Iedereen is in zijn mooiste kleding en in feeststemming. We gaan op een plaid zitten en al snel voegen de andere doven zich bij ons. We eten de geofferende vruchten en wachten tot het allerlaatst wanneer de dansen worden opgevoerd. Het ziet er niet zo gelikt uit als de dansen die voor toeristen gedaan worden, maar het is wel bijzonder. Wanneer we terug lopen hebben de palmbomen in het licht van de volle maan een zachtblauwe kleur, en een briesje geeft wat extra mystiek. Bijzonder om hierbij te mogen zijn.
25 September 2007 - 14:19
Mama:
Hoi Connie,
Ben weer terug uit Portugal!!
Ben weer gauw op je site gaan lezen.Enne...wat lees ik nu!De kilo's die ik met zwaar zwoegen verloren ben zitten er bij jou aan.Liefs mama